Japon bilim insanlarından kimsenin beklemediği şaşırtıcı keşif

Samsung Galaxy S23 FE piyasaya çıkacak mı? Çıkacaksa ne zaman?
4 Nisan 2023
Cep telefonunun babasına göre gelecekteki telefonlar bakın nasıl olacak…
4 Nisan 2023

Orta Japonya’daki bilim insanları, Japon folklorundaki yaratıkları ürkütücü bir şekilde anımsatan üç yeni biyolüminesan solucan türü keşfettiler. Japonya’nın çeşitli yerlerinde bulunan yeni Polycirrus solucanları, bu doğaüstü varlıkların yanı sıra ünlü bir Japon deniz biyoloğunun da adını taşıyor.

Biyolüminesans, organizmalar tarafından kemilüminesans olarak bilinen kimyasal bir reaksiyonla ortaya çıkar. Reaksiyon, “soğuk ışık” olarak da anılmasına sebep olan şekilde çok düşük ısı seviyeleri üretir. Bu etkiyi yaratan organizmalar, özellikle potansiyel eşleri veya avları kendilerine çekmek gibi çeşitli amaçlarla kullanır. Kırkayaklar ve ateşböcekleri gibi bazı türler ise yırtıcıları savuşturmak için ışığı kullanır.

Ancak bu parlak biyolüminesan organizmalar oldukça nadirdir. Bilim insanları, şu anda dünya genelinde ve çoğunlukla okyanusta bu türden yalnızca 7.000 civarında organizma türü buldular. Sınıflandırma ve karşılaştırma için yeterli örnek bulunamadığından dolayı bu alanda sınırlı sayıda araştırma yapıldı.

Biyolüminesan canlıların bu kadar nadir olması, yeni solucanların keşfini daha da önemli hale getiriyor.

Japonya’daki Nagoya Üniversitesi’nde baş araştırmacı olan Naoto Jimi, yaptığı açıklamada, “Polycirrus cinsinin lüminesansı üzerine önceki araştırmamız, onu biyolüminesans çalışmaları için değerli bir örnek olmasını sağladı” dedi ve devam etti: “Ancak daha sonra, tek bir Polycirrus türü olduğunu düşündüğümüz şeyin aslında üç farklı tür olduğunu keşfettik.

Polycirrus, Japonya’da genellikle nehirler ve akarsular gibi sığ sularda veya kıyılarda bulunan küçük solucanlardır. Bu solucanlar, yiyeceklerini aramak için kullandıkları dokunaçlarıyla da tanınır. Dokunaçlar, parlak mavi-mor bir parıltı yayarak solucanlara ilginç, etkileyici bir görünüm veriyor.

Jimi ve ekibi, bu nedenle yeni keşfedilen üç türden ikisine Japon folklorundaki varlıkların adını vermeyi uygun gördü. Solucanlardan biri, uzak bölgelerdeki yolcuları ölüme sürüklediğine inanılan, onibi (iblis ateşi) olarak adlandırılan, iradeli yokai türüne (Japon ruh varlığı) ithafen Polycirrus onibi olarak adlandırıldı.

Bir diğeri ise, boynuzları ve keskin dişleri olan beyaz bir kimono giyen şeytani bir kadın olarak görünen hayalet benzeri bir yokai’den adını alan Polycirrus aoandon veya mavi fener. Bu yokai, fenerlere musallat olur ve alevlerini maviye çevirir.

Son solucan Polycirrus ikeguchii, adını Notojima Akvaryumu’nun eski yöneticisi Shinichiro Ikeguchi’den alıyor.

Araştırmacılar şimdi yeni keşfedilen solucanların parıltılarını nasıl ürettiklerini öğrenmeyi amaçlıyor. Bulgularının, biyolüminesansta yer alan moleküler süreçler hakkındaki anlayışımızı derinleştireceğini ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi üzerinde etkisi olabileceğini umuyorlar.

Çalışma Royal Society Open Science’da yayınlandı.