Sırplar, Kosova’nın kuzeyinde protesto düzenledi: KFOR güçleri biber gazıyla müdahale etti

Çin’in yerli üretim yolcu uçağı “C919” ilk ticari seferini yaptı
28 Mayıs 2023
Çin, ABD’nin iki ülke savunma bakanlarının görüşmesine yönelik talebini reddetti
30 Mayıs 2023

Kosova polisinin belediye binalarından çekilmesini ve yeni seçilen Arnavut belediye başkanlarının görevlerine başlamamasını talep eden Sırplar, protesto gösterisi düzenledi.

Kosova polisi ve NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR), belediye binalarını tel örgülerle çevirdi ve bölgedeki personel sayısını arttırdı.

Açıklamada, polisin, protestocuları durdurmak için gaz kullanmak gibi ‘zorunda kaldığı’ kaydedildi.

Bu arada, Quint ülkeleri de (ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve Birleşik Krallık) bir açıklama yayımlayarak, seçilmiş Arnavut belediye başkanlarının, kendi topluluklarının tüm üyelerini temsil etme ve onlara hizmet etme konusundaki sorumluluklarını göstermek için itidal gösterme çağrısı yaptı.

Yerel basında, ABD’nin Kosova Büyükelçisi Jeff Hovenier’ın, kuzeydeki 4 belediye başkanını görüşmeye çağırdığı duyuruldu.

Kosovalı Sırplar ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı

Kosova’nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok belediyelerinde polisin görevlendirilmesine karşı çıkan Kosovalı Sırplar ile güvenlik güçleri arasında 26 Mayıs’ta arbede yaşanmıştı.

Yaşanan arbedede, 5 polisin hafif yaralandığı ve 4 ekip aracının zarar gördüğü duyurulmuştu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’in orduya “Hazır ol” emri verdiği ve ordu mensuplarının Kosova sınırına hareket ettiği belirtilmişti.

23 Nisan’da bölgede yapılan olağanüstü yerel seçimleri Arnavut siyasi partilerinin adayları kazanırken, seçimler bölgede çoğunluğu oluşturan Kosovalı Sırplar tarafından boykot edilmişti. Kosova Merkez Seçim Komisyonu, bölgede kayıtlı 45 bin 95 seçmenden sadece 1567’sinin (yüzde 3,47) oy kullandığını açıklamıştı.

Sırp ordusu Kosova sınırına ilerliyor