İran, iki kişiyi idam etti

Merkez Bankası’nın eski başkanı Reuters’a konuştu: Erdoğan kazanırsa…
8 Mayıs 2023
Kızılay: İmamoğlu mitingini hedef gösteren iki kişi görevden alındı
8 Mayıs 2023

İran, ‘dini değerlere hakaret ettikleri’ gerekçesiyle Yousef Mehrdad ve Sadrollah Fazeli Zare’ye verilen idam cezalarını infaz etti.

Reuters’ın İran Yargı Erki’nin haber ajansı Mizan’dan aktardığına göre, Mehrdad ve Zare, ‘dine küfretme’ ve ‘İslam dini, peygamber ve diğer kutsallara hakaret’ gerekçesiyle idam cezasına mahkum edilmişti. Mizan, iki kişinin idam cezalarının ne zaman infaz edildiği hakkında bilgi vermezken, İranlı Öğrenciler Haber Ajansı, bu sabah idam edildiklerini yazdı.

‘SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN FAALİYET YÜRÜTTÜLER’

Mehrdad ve Zare’nin infazına ilişkin yapılan açıklamada, idam edilen iki kişinin ‘Hazreti Muhammed’e ve kutsal değerlere hakaret ettikleri, bu konuda onlarca sosyal medya hesabı üzerinden faaliyet yürüttükleri’ iddia edildi. Açıklamada, Mehrdad ve Zare’nin Kuran’ı ateşe verdiğine dair görüntüleri de sosyal medyadan paylaştığı ileri sürüldü.

IHR: 2023 YILINDA 205 KİŞİ İDAM EDİLDİ

Norveç merkezli İran İnsan Hakları (IHR) örgütünün verilerine göre, 8 Mayıs itibariyle İran’da 205 kişi idam edildi. IHR’nin 2022 yıllık raporuna göre de 2022’de İran’da en az 582 kişi idam edilmiş, idam edilen kişilerin sayısı 2021’e oranla yüzde 75 artmıştı.

Öte yandan, 13 Eylül 2022’de zorunlu başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınan ve gözaltında katledilen 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini’nin ölümüyle başlayan protestolarla bağlantılı olarak da Eylül 2022’den bu yana dört kişi idam edildi. (DIŞ HABERLER)