Merkez Bankası’nın eski başkanı Reuters’a konuştu: Erdoğan kazanırsa…

Kemal Derviş hayatını kaybetti
8 Mayıs 2023
İran, iki kişiyi idam etti
8 Mayıs 2023

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken Türkiye’deki süreci yakından takip eden dünya basını, seçimlere ilişkin analizler yayınlamaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilişkin bir analize yer veren İngiltere merkezli Reuters haber ajansında, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ücü yılında yapılan 14 Mayıs seçimi, Erdoğan’ın şimdiye kadarki en büyük sınavı” denildi.

‘ERDOĞAN’A DESTEK SON BİRKAÇ YILDA AZALDI’

Jonathan Spicer imzalı yazıda, şu ifadeler kullanıldı: “Bazı anketler, Erdoğan’ın alışılmışın dışında ve sert ekonomi politikalarını tersine çevirecek bir muhalefet adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasında olduğunu gösteriyor. Yükselen enflasyon karşısında faiz oranlarını düşürme politikasının getirdiği bir dizi kur düşüşü ve derinleşen bir yaşam maliyeti krizi nedeniyle Erdoğan’ın desteği son birkaç yılda azaldı.”

Ajansa konuşan Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Seda Demiralp, “Erdoğan’ın destekçileri onu hala seviyor ama bunun bedelini ödemek zorunda kaldıkları için mutsuzlar” dedi.

‘OLDUKÇA KARANLIK BİR TABLO’

Gezi Parkı protestolarına değinen Spicer, “Erdoğan dokunulmaz görünüyordu ancak 2013’te Gezi Parkı protestolarının ülkeyi kasıp kavurması, yaygın çatışmalara, tutuklamalara ve gözaltılara yol açmasıyla işler değişmeye başladı” diye yazdı.

AK Parti ile MHP’nin yakınlaşması ile ‘siyasi bölünmenin arttığını’ belirten Spicer, Merkez Bankası’nın eski başkanı Bülent Gültekin’in değerlendirmelerine yer verdi. Wharton Üniversitesi’nde doçent olan Gültekin, şöyle konuştu: “Erdoğan seçimi kazanır ve ekonomi politikasını sürdürürse, bir noktada tamamen çökecek. Oldukça karanlık bir tablo. Bir süreliğine işleri erteleyebilirsiniz, ancak sonunda faturayı ödemeniz gerekir.” (DIŞ HABERLER)