Putin halka hitap etti: ‘Her türlü fitne, ölümcül tehdittir, eylemlerimiz çok sert olacak’

Putin, hükümlülerin sözleşme kapsamında askere alınmasına ilişkin yasayı imzaladı
24 Haziran 2023
Pakistan: Yunanistan açıklarında batan teknede 350 vatandaşımız vardı
24 Haziran 2023

Halka hitap eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya vatandaşlarına, Silahlı Kuvvetler personeline, güvenlik güçleri ve özel servislerin personellerine, şu anda cephede savaşan ve düşmanın saldırılarını püskürten, bunu kahramanca yapan askerlere ve komutanlara sesleniyorum. Bugün bir kez daha tüm cephelerdeki komutanlarla konuştum. Yalan ve tehditler yoluyla bu suç macerasının içine çekilenlere, ağır suç yoluna, silahlı isyan yoluna girenlere de sesleniyorum. Rusya, geleceği için ağır mücadele veriyor. Rusya’ya karşı Batı’nın tüm askeri ve enformasyon araçları kullanılıyor” dedi ve ekledi:

“Şu anda, halkımızın geleceği belirleniyor ve tüm güçlerin birleşmesi gerekiyor. Her türlü kavgayı bir kenara atmak lazım. Toplumumuzu bölme girişimleri, sırtından bıçak saplamaktır, Ülke idaresi Rusya’da bir kez daha bölünmeye izin vermeyecek, halkımızı koruyacağız. Tüm zorlukların üstesinden gelip daha güçlü olacağız. Özel askeri harekat bölgesinde savaşan Wagner savaşçıları birer kahraman. İsyan başlatanlar onlara ihanet etmiş oldu. Her türlü iç fitne, devletçiliğimiz ve ulusumuza yönelik ölümcül tehdittir. Bu, Rusya’ya, halkımıza vurulan darbedir. Ülkemizi bu tür tehditlere karşı korumaya yönelik eylemlerimiz sert olacak. Rusya ordusu, silahlı isyan organize edenleri etkisiz hale getirmek için gereken emirleri aldı. İsyan girişiminden sorumlu olan herkes kaçınılmaz olarak cezasını çekecek, yasalar ve halk karşısında cevap verecek. Her türlü sınavın üstesinden geleceğiz ve daha da güçlü olacağız.”

‘Aşırı hırslar ve kişisel çıkarlar, kendi ülkeye ve kendi halka karşı ihanete yol açtı’

Konuşmasına devam eden Putin, “Halkımızı ve devletçiliğimizi her türlü tehdide karşı koyacağız. Buna iç ihanet de dahil. Zira karşı karşıya olduğumuz şey ihanettir. Aşırı hırslar ve kişisel çıkarlar, kendi ülkeye ve kendi halka karşı ihanete yol açtı. Diğer birliklerimiz ve birimlerimizle omuz omuza savaşan ve hayatını kaybeden Wagner Grubu savaşçıları ve komutanlarına karşı ihanete yol açtı. Bizim için değerli ve kutsal olan her şeyi kurtaracağımıza ve savunacağımıza inanıyorum. Vatanımızla birlikte her türlü sınavın üstesinden geleceğiz, daha da güçlü olacağız” dedi.

‘İstikrar yönünde adımlar atılacak’

“Her türlü sınavın üstesinden geleceğiz ve daha da güçlü olacağız” diyen Putin, sözlerine söyle devam etti:

“Rostov-on-Don’daki durumu istikrara kavuşturmak için kararlı adımlar atılacak. Orada durum karmaşık. Sivil ve askeri idare kurumlarının faaliyeti neredeyse engellenmiş durumda. Ama istikrar yönünde adımlar atılacak. Birliğimizi bölen eylemler aslında halkımıza, şu anda cephede savaşan silah arkadaşlarımıza karşı ihanettir. Bu, halkımızın sırtına bıçak saplamaktır. Halkımızın geleceğinin belirlendiği bu savaş tüm güçlerin birleşmesini gerektiriyor. Birlik, konsolidasyon ve sorumluluk gerektiriyor. Bizi zayıflatan her şey, dış düşmanlarımızın bizi içimizden bozmak için yararlanabileceği veya hatta şimdiden yararlandığı tüm kavgalar bir kenara atılmalı.”

‘Halkımızı ve devletçiliğimizi her türlü tehdide karşı koruyacağız’

Rusya’nın Birinci Dünya Savaşı’ndayken 1917’de ülkeye vurulan darbeyi anımsatan Putin, “Bunun tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz. Halkımızı ve devletçiliğimizi her türlü tehdide karşı koruyacağız. Rusya bugün geleceği için en ağır mücadeleyi veriyor. Nazilerin ve sahiplerinin saldırganlığını püskürtüyor. Bize karşı, Batı’nın neredeyse tüm askeri, ekonomik ve enformasyon araçları kullanılıyor. Biz, insanlarımızın hayatı ve güvenliği, egemenliğimiz ve bağımsızlığımız, bin yıllık tarihe sahip bir devlet olan Rusya olma ve öyle kalma hakkımız için mücadele ediyoruz. Silahlı isyan organize eden, silah arkadaşlarına karşı silah kaldıranlar Rusya’ya ihanet etti ve bunun hesabını verecek. Bu suça zorla çekilenleri de ölümcül, trajik ve tekrarlanamaz hata yapmamaya, tek doğru kararı vererek suç eylemlerine katılmaktan vazgeçemeye çağırıyorum” şeklinde konuştu.

Neler olmuştu?

Sputnik muhabirinin aktardığına göre, Rostov-on-Don kentindeki durum karmaşık, ancak genel olarak sakinlik sürüyor. Wagner güçlerinin sokaklarda bulunduğu, şehrin bazı yerlerinde tanklar ve askeri polis araçları da dahil olmak üzere askeri teçhizatın bulunduğu belirtildi.

Daha önce, Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, silahlı ayaklanma girişimiyle ilgili ‘vermiş olduğu talimatlar ardından alınan tedbirler hakkında özel güçler, kolluk kuvvetleri ve Savunma Bakanlığı tarafından her an bilgi verildiğini’ duyurmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı ve Federal Güvenlik Ajansı (FSB), özel askeri şirket Wagner’in kurucusu Prigojin’in, Wagner’in cephe gerisindeki bir kampına Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlendiğini iddia ettiği saldırının ‘kanıtı’ olarak yayınladığı görüntülerin sahte olduğun açıklamıştı.