Birleşik Krallık, ilk iki ayda Türkiye’nin en fazla dış satım yaptığı 4’üncü ülke oldu

Berna Laçin ameliyat oldu | ‘Çok nadir gözüken bir vaka’
8 Mart 2024
Dünyanın en eski ormanı bulundu
8 Mart 2024

Türkiye’nin ocak-şubat dönemindeki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artarak 41 milyar 77 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birleşik Krallık, Türkiye’nin en fazla dış satım yaptığı 4. ülke olarak öne çıktı. İlk 2 ayda Birleşik Krallık’a yapılan ihracat yüzde 15,2 artarak 1 milyar 949 milyon 765 bin dolara ulaştı. Türkiye’nin genel ihracatında Almanya, ABD, İtalya ve Birleşik Krallık ilk sıralarda yer aldı.

Bu dönemde en çok ihracat gerçekleştirilen sektör otomotiv endüstrisi oldu, bu sektörün ihracatı yüzde 37,1 arttı. İstanbul, Birleşik Krallık’a en fazla ihracat yapan şehir oldu ve onu Kocaeli, Bursa, Sakarya ve İzmir izledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Birleşik Krallık’ın Türkiye için önemli bir pazar olmaya devam ettiğini belirterek, geçen yılın ardından 2024’e olumlu bir başlangıç yaptıklarını söyledi. Bu süre zarfında Birleşik Krallık’a yapılan ihracatta önemli bir artış yaşandığını vurgulayan Gültepe, bu başarının Türk şirketlerinin rekabet gücünü artırdığını gösterdiğini ifade etti.

Gültepe, Birleşik Krallık’a yapılan ihracattaki yükselişin, Türk firmalarının ürün kalitesi ve çeşitliliği ile ticari ilişkilerin güçlenmesi sayesinde gerçekleştiğini belirtti. İlk 2 ayda otomotiv, elektrik-elektronik ve hazır giyim sektörlerinin Birleşik Krallık’a yapılan ihracatta öne çıktığını dile getiren Gültepe, bu olumlu gelişmelerin Türkiye’nin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmada kritik bir rol oynayacağını sözlerine ekledi.